rakamaziturul
Hagyományörző munkáim-Traditions my work
 
Íjászat
 
E-MAIL CÍMEM

 

rakamaziturul@gmail.hu

 
Édesanyám emlékére 2009.05.11
 
Íjkészítés

Tim Baker

AZ ELSŐ FA ÍJAD c. írása alapján

Fordította: Gál Attila
Magyarázta, képekkel ellátta: Kosztich András
Magyarázta és jóváhagyta: Paku Sándor

Tim Baker az USA-ban élő primitiv íjkészítő, aki több levelezési listán jelen van, tanácsaival sokat segíti a kezdő íjkészítőket., Jim Hamm szintén az USA-ban élő, az indián íjkészítés területén, elévülhetetlen érdemeket szerzett íjkészítő. Az alábbi sorok mindegyik mondatát többször olvasd át, mert eszencia, minden lényeges.
A tillerezés, az íj hangolását jelenti, a karok alakítását, míg elnyerik végső alakjukat.
A következő, egy 40-50 fontos íj leírása, amelyet könnyen és gyorsan lehet tillerezni, amely tartós, pontos és gyors, ráadásul nagyjából hat dollárba kerül..

Az íj hosszát a széttárt karjaid közötti, ujjhegytől-ujjhegyig mért „fesztávod” adja. A képen oldalnézetben angol longbow típusú íj látható. Az íj markolata részét képezi magának a dolgozó résznek, ami az íj körvonalainak kijelölését és az elkészítést is könnyűvé teszi. Több energiát tárol, mint a rövidebb íjak, húzáskor kevéssé keményedik fel és az íjak többségénél stabilabb és pontosabb. Talán több kedvező tulajdonsága van, mint bármely más íjtipusnak. Ezen útmutató mellé szükséged van egy keményfa pallóra a fatelepről. Egy ilyen fadarab birtokában lehetséges, hogy reggel elolvasod ezt az írást és még aznap délután már az íjaddal lősz. Nem valószínű, de lehetséges. Ha nem tudsz hozzájutni egy ilyen faanyaghoz, akkor a következő a teendő: vágj ki egy egyenes keményfa törzset, hasítsd szét három-négy hüvelyk széles darabokra (hasíték) és távolítsd el a kérget, anélkül, hogy a fa felszínét megsértenéd. Fürésszeld az anyagot a fesztávod plusz még néhány hüvelykes méretre. 1”(hüvelyk)=25,4 mm. Csökkentsd két hüvelyk szélesre az elejétől a végéig és 1” vastagra a markolatnál, 1” vastagra a karok közepénél és 5/8”-re az idegbeakasztásnál. Helyezd el vízszintesen a házad legmelegebb, legszárazabb részében, és várj egy hónapot. A levegő szabadon áramolhasson valamennyi felülete körül.
Ha teheted első íjadnak válassz kőrist! A faanyag kiválasztásakor bármely közepes vagy nagyobb sűrűségű keményfát választhatjuk. Fehér kőris, hegyi juhar, hickory, pekánfa, eperfa, vörös vagy fehér tölgy, sárga vagy fehér nyír, fekete dió, stb. Magyarországon kőris juhar, osage, eperfa, tiszafa, nyírfa, akác. Olyan pallót válassz, amelynek a felszínén csaknem tökéletesen egyenes vonalak futnak, kanyargás, szigetek vagy csomók nélkül. Ne törődj az évgyűrűk vonalaival a palló oldalán, mert félrevezethetnek; ezeknek nem kell egyenesen futniuk. Mindazonáltal az igen ritka tökéletes pallóban az évgyűrűk vonalai egyenesek mindkét oldalon és a háton is. Valószínűleg 50, vagy még több pallót is meg kell nézned, amíg találsz egy megfelelően egyenes évgyűrű vonalas pallót. Eszközök: mindössze egy baltára és ráspolyra van feltétlenül szükség. Azonban egy vonókés, továbbá durva és közepes reszelők könnyebbé és gyorsabbá teszik a munkát. Feltétlenül legyen egy erős pengéjű késed! Hasznos lehet egy gyalu is ha óvatosan használják. A körfűrész a kinagyoláshoz szükséges körülbelül két órányi időt takarít meg.

Az elülső nézet feljelölése: egy hegyes ceruzával és egy vonalzóval rajzold fel az íjat 1 3/8”szélességben a karok közepe között. Innen kezdve rajzold meg az egyenesen elkeskenyedő kúpot az idegbeakasztásig. Az anyagot munkáld le ezekre a méretekre. Ne lépd át a vonalakat. Hozz létre sima, szögletes oldalfelületeket. Finomítsd le azt az enyhe szöget, amit a karok közepénél kezdődő elkeskenyedés eredményezett.
Az oldalnézet feljelölése: az anyag mindkét oldalára jelöld fel a következő vonalakat: a középső hat hüvelyk legyen 7/8” vastag. Az idegbeakasztás felé haladva a következő két hüvelyken vékonyodjon 3/4”-re, majd 9/16”-re a karok közepénél, végül 1/2”-re az idegbeakasztásoknál. Az íj hossza mindenkinél más, ezért nem jelöltük. Pl.: egy 180 cm magas ember kitárt karjai közti fesztáv kb. 180 cm.
Munkáld le az anyagot a fenti méretekre. A vastagság változásai legyenek finomak és fokozatosak. Anyagot csak az íj belső, hasi oldaláról szedünk le. A vonókést enyhe szögben megdöntve, mindkét oldal élét eltávolítjuk, ekkor egy enyhe kiemelkedés lesz végig a belső oldal középvonalán. Ezt követően távolítsd el a kiemelkedést. Fontos, hogy így csökkentsd a vastagságot. Máskülönben valamikor a vonal alá mennél az egyik oldalon, és ezzel tönkretennéd az íjat. Ez a módszer a forgácsolás hibáit kiegyenlíti. Könnyebb is, mint megpróbálni eltávolítani a teljes szélességű anyagot.
Miközben lemunkálod a faanyagot a vonalakig, gyakran nézz végig a karokon, nagyon alacsony szögből, hogy megbizonyosodj róla, hogy a felület sima és egyenletes, beesések, hullámok, vagy ugrások nélkül. EZ AZ ÍJKÉSZÍTÉS EGYIK LEGFONTOSABB RÉSZE – ha a vékonyítás finom és fokozatos, akkor nehéz eltörni az íjat.

Csak annyira keskenyítsd el a markolat belső oldalát, hogy egy idegre tett vessző merőleges legyen rá. Tégy ugyanígy mindkét oldalon. Kerekítsd le a markolat éleit.

Tillerezés: gömbölyű reszelővel vagy hasonlóval készíts idegbeakasztásokat, majd tégy az íjra egy kicsit laza ideget. Helyezd a markolat közepét a tillerező rúd egyik végére (egy 30”×1”×3” –es léc, vagy valami hasonló) és helyezd az ideget a rúdba vágott rovátkák egyikébe, hogy az íj körülbelül 5”-et hajoljon.

Támaszd falhoz és lépj hátra, hogy megvizsgáld az új íjad hajlását.

A forma, amire törekszel, nem annyira egy körvonal része, hanem inkább egy parabola antenna formája- csak enyhén hajló markolat, és minden rész csak kicsit hajlik jobban, mint a megelőző, ahogy a markolattól a karok közepe és vége felé haladunk. Elliptikus tiller. Az utolsó tíz hüvelykes, vagy hosszabb, szakasz legyen kicsit merev, kevésbé hajló, mint a karok közepe.

Jó ezt a formát papírra rajzolni, és kéznél tartani és a tillerezés során ehhez hasonlítani az íjat.

Ha az íjadnak nem ilyen az alakja, vagy a karok nem egyeletesen hajlanak, jelöld meg a belső oldalon azokat a részeket, ahol a karok túl merevek. Vegyél le fát ezekről a merev részekről, hosszú söprő mozdulatokkal, hogy ne csinálj beeséseket, hullámokat vagy ugrásokat, gyakran végignézve a munkádon, ahogy fentebb.

EZ AZ ÍJKÉSZÍTÉS MÁSIK LEGFONTOSABB RÉSZE.

Ha nincs pénzed rugós erőmérőre, akkor egy szoba-mérleg is megteszi. 50 font kb. 25 kg-nak felel meg.
Amikor az íj hajlása végül megfelelő, akkor körülbelül 5”-re ajzd fel egy megfelelő hosszúságú ideggel és vizsgáld meg újra. Jelöld meg a merev részeket és munkáld le ezeket, ahogy fentebb. Amikor elégedett vagy a hajlásával, feszítsd meg a tervezett húzerő feléig kihúzva, a becsléssel vagy rugós erőmérővel mérve. Helyezd a tillerező rúdra az íjat, ennél a húzáshossznál beakasztva, majd jelöld meg az esetleges merev részeket és munkáld le ezeket, mint fentebb. Ellenőrizd újra a tillert, jelöld meg újra, munkáld le a merev részeket, stb, amíg nem tökéletes a hajlása.

Most feszítsd meg a teljes húzóerőre. Ha a teljes húzóerőt, mondjuk 12” húzáshossznál érted el, akkor közepes mennyiségű fát kell leszedned az íj teljes hosszában. Ezt a fenti módszerekkel tedd, ellenőrizd a megfelelő hajlást a tillerező rúdon. Ha szükséges, korrigálj. Ez azért lényeges, mert ha rögtön kihúzzuk a teljes húzáshosszra, szinte biztos, hogy az íjunk a „húrkövetés” csapdájába esik, maradandó alakváltozást szenved. (Megrogyik a fa.)

Újra feszítsd meg a teljes húzóerőig, most talán 15” húzáshosszal. Ettől kezdve csak papír vastagságú famennyiséget vegyél le egyszerre (Késsel kapard!). Minden hajlás-ellenőrzés után húzd ki a teljes húzórerőre, a tillerező rúd távolabbi rovátkáiba akasztva az ideget, ahogy a húzáshossz nő. De csak néhány másodpercre alkalmanként. A teljes húzáshossz 5”-es környezetében a vizsgálati időnek egy-két másodpercnek kell lennie.

Ha van helyed, könnyen összerakhatsz egy szerkezetet, amelynek segítségével távolabbról, mozgás közben vizsgálhatod az íjadat. A fentebb leírt eljárás, amellyel minden tiller ellenőrzés során a teljes húzóerőre feszítjük az íjat – Jim Hamm tillerezés – biztosítja, hogy soha nem kötsz ki a tervezett húzóerő alatt, ami a kezdő íjkészítők legáltalánosabb hibája. Folytasd ezt az eljárást, amíg már csak egy hüvelyknyire vagy a tervezett húzáshossztól. Ízlésednek megfelelően simítsd le a felületeket, enyhén gömbölyítsd le a sarkokat, és már kész is vagy. Az íj éppen a tervezett húzóerejű lesz.

Hickory, pekánfa vagy hegyi juhar esetén az 50 font egy biztonságos húzóerőnek tekinthető. Vörös tölgy, kőris, vagy szilfa 45 fontnál lesz biztonságos. Nyír vagy fekete cseresznye 40 fontnál. A tillerező készségeid fejlődésével ezek a húzóerők több fonttal emelkedhetnek.

Amikor a tillerezés már majdnem kész, és az íj-végek egyenesek – a felajzott ideg a markolat középvonala fölött van – keskenyítsd le a karok külső 10 hüvelykes szakaszát a 1/2”-es idegbeakasztásokig. Ez lágyítja a rezgéseket és növeli a sebességet. Ha az ideg enyhén eltér a középvonaltól, akkor csak a kitérés oldalán keskenyítsd az íjvégeket. Ez visszahozza az ideget középre.

Longbow keszitese

Longbow keszitese (beharangozo) A leirasok a szazad elejen keszultek. A konyv, amibol vettem oket, dr Saxton Pope: Vadaszat ijjal es nyillal c. konyve, amelyet eloszor 1923-ban adtak ki, es magyarra Kaloczi Lajos es Kerenyi Sandor forditotta, valamikor az otvenes evekben. Emiatt nehol kicsit erdekes a nyelvezet, de nem zavaroan. A konyvet magyarul (tudomasom szerint) meg sosem adtak ki (vagy ha igen, az nagyon reg volt). Hozzam a Magyar Terep es Vadasz-ijasz Egyesulet egyik tagjatol kerult. Amit dr Pope-rol tudni kell: Sebesz orvos, aki valmikor az 1910-es evekben talakozott es egyutt vadaszott egy "valodi kokori" indiannal, Ishi-vel. Ishi, torzse (a Yana-k) utolso tagja volt, aki tobb evtizeden at bujkalt a feher emberek elol csaladjaval, mig 1911-ben egyedul maradt, az ehseg egy lakott hely kozelebe uzte es ott elfogtak. Szerencsejere (es talan a mienkre is) nem lottek le rogton, hanem a Kalifornia Egyetem Embertani fakultasara kerult es itt elte le hatra levo eveit. Dr. Pope itt volt sebeszeti oktato. Ishi megtanitotta dr. Pope-nak a sajat vadaszati es ijkeszitesi modszereit (ebbol is van leiras a konyvben, igeny eseten azt is elkuldom), amelyek teljesen a kokori lehetosegeken alapultak (obszidian nyilhegy, ko es csont szerszamok, stb...). Mivel dr Pope szenvedelyes vadasz volt mar ez elott is, felkeltette erdeklodeset az ijjal vadaszat lehetosege, es ettol kezdve csak ijjal es nyillal vadaszott. Rengeteg kiserletet vegzett az ijak es nyilvesszok hatasossagarol, atuto erejerol, sebzeserol, pontossagarol, lotavrol. A konyvben talalhatok tablazatok a kulonfele indian torzsek altal hasznalt, illetve a vilag mas reszein keszult ijakrol. Tulajdonkeppen tole eredeztethetjuk a XX. szazadi vadaszijaszatot. A modern ijak gyartoi sok olyan modszerre tamaszkodva dolgoztak ki technologiajukat, amelyet meg Dr Pope kezdett hasznalni... A kovetkezo levelekben leirt hosszuij keszitesi eljaras (es a kesobbiek is) mind a XX szazad elejen elerheto technologiat alkalmazzak, amlelyek kozelebb allnak a kozepkorban elterjedt modszerekhez, mint a mai muanyag alapu technologiahoz. Az adott temahoz felesleges reszeket (pl hol lehet amerikaban tiszafat talalni) kivagtam, de lehet, hogy igy is maradt meg benne. A helyesirasi hibakat ne vessetek a szememre, mert ez a szoveg meg a vegellenorzes elotti allapot ekezetlenitesenek eredmenye. A nagyon durva dolgokat kiszurtem, de biztos maradt meg benne eleg. Nehany dolgot nem forditottak le eredetileg es en sem tudom pl kideriteni, hogy a hickory az milyen fa (ha a regi indiantortenetekbol megmaradt emlekeim meg jok, akkor valami tolgyfele lehet, de az is lehet, hogy dio fele)... Az ilyenekert elore is elnezest kerek. Ja igen: ha nem kene ide kuldeni, akkor gyorsan irjatok, mert akkor a tobbit mar nem rakom fel (nyilvesszo, stb...) Azert szerintem mind a meseloknek, mind a jatekosoknak jo lehet, ha tisztaban vannak pl egy ij elkeszitesenek nehezsegevel, anyagszuksegletevel, mert ezt az eszkozt (es a hozzavalokat) legtobbszor a JK-nak kell javitani, esetleg kesziteni, ellentetben mondjuk egy karddal, amihez kovacs muhely kell. Az itt leirt modszerek, minimalis atalakitassal barmelyik fantasy vilagban elerhetoek. Meg egy hir: megszereztem egy valoban mukodokepes (hasznaltak is meg a mult szazadban) ismetlo (6-10 lovedek) nyilpuska rajzat, megprobalom rekonstrualni... Egyszeru, de zsenialis a mukodesi elv... Ja igen. A konyv ajanlasa ide illik: Robin Hood emlekenek ajanlom, akinek szelleme egy idoben ott el minden ifjunak sziveben. (sajat kiegeszites: a szerepjatekosokebol sosem menekul el...)

 

Longbow keszites [1/3] Hogyan kell kesziteni az ijat? Minden ijasz keszitse el a maga felszereleset. Ha nem tudja maga elkesziteni, nem soka fog tudni loni, mert allandoan szuksege van felszerelese javitasara. Cellovo ijakat es nyilvesszoket lehet venni sportuzletben, de vadaszfelszerelest magunknak kell keszitenunk. Tovabba ha valaki maga kesziti el ijat es nyilvesszoit, jobban megerti azokat. De meg a legugyesebb mechanikai keszseggel megaldottnak is sokat kell probalkoznia, amig kepes lesz jot es hasznalhatot alkotni. En mar tobb mint szaz tiszafa ijat keszitettem es megis kezdonek erzem magam. A kezdo arra szamitson, hogy az elso ket ijat el fogja rontani, de a harmadikkal mar fog tudni loni. Nagyon sok fele ij van es mivel sokfele ij kozul az angol hosszu ij a legkivalobb, annak az elkesziteset fogjuk leirni. A tiszafa a legkivalobb ij anyag az egesz vilagon. Evezredekkel ezelott kiprobaltak. Valoban csodalatos fa. De tiszafat szerezni nehez, es ha mar szereztunk, akkor nehez belole ijat kesziteni. El fogom mondani, hogyan lehet hozzajutni, hogyan kell dolgozni vele, es hogyan lesz belole egy olyan vadaszij amilyet most hasznalunk es amilyet valoszinuleg osapaink is hasznaltak. Kesobb majd elmondom, mivel lehet helyettesiteni, ha nem lehet hozzajutni. A tiszafa egy orokzold fa, melynek levelei a sequoiahoz es a lucfenyohoz hasonlitanak. Hegyek kozott szuk kanyonokban es patakok partjan no. Szereti az arnyekot, a vizet es a magassagot. Kerge alul voros, felul pikkelyes vagy pelyhes. Agai felfele iranyulva nonek ki a torzsebol, emelkedo szogben, nem hajlamosak a lefele iranyulasra, mint a sequoiae es a lucfenyoe. A tiszafa nemei elkulonitettek. A no fanak osszel voros zselatinos bogyoja van, a himnek pedig kis toboza. Erdekes, hogy medves videkeken a nonemu fak kergen gyakran latni hosszu karmolasokat. Medvek nyomai, akik szeretnenek felmaszni a bogyokert. Nehany szaktekintely azt is mondja, hogy a nosteny tiszafa sargabb es durvabb szemcsezetu mint a him es nem szolgaltat olyan jo ijnak valo faanyagot. Megprobaltam, hogy igaz-e ez es bizony egyes jo medvekarmolasos nosteny tiszafan kivalo ijnak valo agakat talaltam. Mindenesetre a legjobb faanyag az, amelyik sotet szinu es suru erezetu. Ezt leginkabb olyan fakon talaljuk, amelyeknek egyik fele elpusztult. Ugy latszik, hogy a rothadas edzi meg a fa epen maradt reszet es a termeszet ezzel potolja az elveszett reszeket, hogy itt surubbe teszi az erezetet. Az is regi tapasztalat, hogy a 900 meteren felul nott tiszafak tobbet ernek, mint az alacsonyabb regiokban nevelkedettek. Ha vadaszijnak valo agat keresunk, az agak legalabb 6 lab /182,8 cm/ hosszuak legyenek es agaktol, csomoktol es hibas reszektol mentesek. Sokszor szaz fat is vegig kell nezni, amig egy jo agra akadunk, aztan meg jon egy fa, amin fel tucat kivalo ijnak valo ag is van. Nincsen hibatlan tiszafa, de nincsen hibatlan ij sem, en meg legalabbis nem lattam. De mindegyik tiszafaban van egy ij, csak tudnunk kell, hogy hogyan kell kivenni belole. Ez az ijkeszites titka. Muveszre van ehhez szukseg, nem mesteremberre. Mielott barki is kivag egy fat, merlegelnie kell, van e hozza erkolcsi joga. A tiszafa az istenek ajandeka es azert no, hogy ij legyen belole. Ha azt latod, hogy valamelyik faban egy jo ijat talaltal, vagd ki! Ha kidolt es szemeddel megallapitod legjobb reszet, ugy vagd ki belole, hogy hasabod legalabb 7 lab /213,3 cm/ legyen! Hasitsd szet a torzset fa vagy vasekkel ugy, hogy a kivalasztott resz 3-6 huvelyk /7,62-15,24 cm/ szeles legyen! Most ennek a hasabnak vagd ki a kozepso reszet kb. 3 huvelyk vastagon! Gondosan vegezd ezeket a muveleteket, ne tegy kart a keregben! Ezek utan tedd a hasabot arnyekba! Hamarosan szallitanod kell, fureszeld laposra a vegeit, fesd be repedes ellen es takard be zsakvaszonba vagy ponyvaba! Ha mar otthon vagy, tedd ki a pincebe szaradni! Ha gyorsan kell elkeszitened az ijat, akkor tedd a fat egy honapra folyovizbe, azutan szaritsd arnyekos helyen ujabb honapig es keszen van a tovabbi muveletre! Nem lesz olyan jo, mintha 3-7 evig erlelted volna, de jol fog loni. Az nap, amikor levagtad a farol, akkor is lone, de kovetne az ijhurt es nem allna olyan egyenesen, ahogy megkivanjuk. Minden bizonnyal nem ugy fogja elroppenteni a nyilvesszot, mint egy levegon erlelt fa. A regi ijaszmesterek azt mondjak, hogy telen vagjuk a tiszafat, amikor a feher reszben nincs elet, vagy mint Barnes, a Forest Crove-i ijaszmester szokta mondani: "Nyaron vagott tiszafa a halal magvat tartja magaban" Tapasztalataim szerint ez nem egeszen igy van. Teljesen meg vagyok rola gyozodve, hogy a fa feher resze teljesen kimoshato a fenti modon. Kemenceben szaritott fa nem jo ijkeszitesre. Tul merev. De ha egy honapig arnyekban tartottuk, akkor elonyere fog valni a meleg padlas. Azt a reszet valaszd ki, amelyik vagas kozben a kereg fele hajlik! Mivel az ijat majd az ellenkezo iranyban kell megfesziteni, ez a termeszetes gorbulet egyenesebb ijat fog eredmenyezni, vagy ahogyan az ijasz mondana, a markolatnal reflexe kisse. Ha nem tudsz 6 lab hosszu hasabhoz jutni, akkor egy szeles hasab kell, amelyik legalabb 3,1/2 lab /106,6 cm/ hosszu. Ebben az esetben ezt kette kell hasitani es halfarok kotessel kell a ket darabot a markolatba erositeni. Cellovoijnak az elonyere valik, de vadaszijat soha ne keszitsunk igy! A homersekletvaltozasok, a nedvesseg es a kemeny hasznalat azt koveteli, hogy egy darab fabol keszuljon. Nem szabad tornie. Lehet, hogy az eleted fugg tole. Mielott valamely tudomanyba belekezdesz, igen hasznos, ha mindenek elott a targy anatomiajat tanulmanyozod. Az ij reszei az idok folyaman szentesitett nevekkel birnak es igy hangzanak: Vannak olyan ijak, amelyek egy darabbol allnak, olyanok, amelyek ket kulon darabbol vannak es a markolatnal vannak osszedolgozva, es olyanok melyeknek kulon hatreszuk van. Ezekre hatul meg egy kulon fa reteg van raragasztva. Vegul vannak osszetett ijak, melyek tobb kulonfele anyag, ugymint fa, szaru, inrost es enyv felhasznalasaval keszultek. Az ijnak az a fele, amelyik az ijhur fele nez, az ij hasa, a masik fele pedig az ij hata. Egy ijat soha sem szabad hatrafele - a hasatol elfele - fesziteni, mert eltorik. Az ij kozepe az ij markolata. Van ket vege, melyek vagy a faba metszett, vagy pedig szarubol, csontbol, fabol, inrostbol vagy fembol keszult hurtartokkal van felszerelve. Ezek az ijhur megtartasara szolgalnak. Az ij markolata es ket vege kozotti reszek az ij karjai. Amelyik ij leeresztve hatrafele hajlik, az egyenes vonal moge, az reflexel, amelyik tovabbra is az ij hasa fele hajlik, az koveti az ijhurt. Az oldaliranyu elterest ferdesegnek hivjak. Egy tiszafa ij legyen olyan hosszu, mint az ijasz, aki hasznalja, esetleg valamivel rovidebb. A mi vadaszijaink 165-170 cm hosszuak. Az ij sulya alatt azt az erot ertjuk, ami megfeszitesehez szukseges. Egy vadaszij sulya legyen 50-80 font kozott. Nem szabad 50 fontosnal nehezebb ijjal kezdeni, viszont ajanlatos konnyebbel kezdeni. Egy evet vegig love, mar a 60 fontosnak is tudsz parancsolni, ha eleg eros vagy. A mi atlag ijaink 85 fontosak. Van kozottunk olyan, aki tudna vadaszni 85 fontos ijjal is, de egy ilyen erossegu fegyvert nehez ellenorzes alatt tartani allando hasznalat mellett. Vannak tiszafak, amelyek hasonlo meret mellett erosebbek a tobbinel. Minel surubb erezetu es minel nehezebb fajsulyu a fa, annal rugalmasabb es aktivabb, es annal erosebb az ij. Vegyunk szep, sotet voros szinu tiszafa hasabot, amelynek 1/4 huvelyk /0,62 cm/ vastag kulso feher retege es vastag gesztenyeszinu kerge van! Keszitsunk belole ijat! Ha a hasab felso vegen megszamoljuk az evgyuruket, azt talaljuk, hogy negyven korul van egy huvelykben. Ishi mindig ahhoz ragaszkodott, hogy ez legyen az ij felso karja. Nekem viszont az a velemenyem, hogy mivel ez a vege surubb erezetu es az erosebb, tehat ennek kell lennie az also karnak, mert amint latni fogjuk, ez a kar valamivel rovidebb, nagyobb feszitesnek van kiteve es ez az, amelyik hamarabb tonkre megy. Azt tervezzuk, hogy olyan ijat fogunk kesziteni, amelyik olyan eros lesz, amennyire csak osszeegyeztetheto a jo loves kovetelmenyeivel es majd kesobb csokkentjuk mereteit es erejet a mi kivansagunknak megfeleloen. Nezz vegig a hasabon es becsuld meg, vajon lehet-e ket ijat kihozni belole! Ha harom huvelyknel vastagabb es vegig egyenes, akkor fureszeld kette hosszaban! Fogd az egyik darabot satuba, gondosan tisztitsd le a kerget vonokessel! Vigyazz, nehogy megsertsd a feher reteget ez alatt a muvelet alatt! Hasabodat vagd le 6 lab hosszura! Nezz rajta vegig es gondosan figyeld meg, hogyan hajlik es csavarodik a hat sikja! Ha meglehetosen egyforma, akkor huzz egy egyenes vonalat vegig a feher kulso retegen! Ez lesz az ijad hata. Most huzz a ket oldalan 1,1/4 huvelyknyire /3,16 cm/ egy-egy parhuzamos vonalat, melyek lefele es felfele a markolati resztol, a kozepetol 1 labnyira/30,48 cm/ vegzodjenek! Innen ezt a ket kulso vonalat enyhe ivben vezesd le az ij ket vegeig, ahol mar csak 3/4 huvelyk /1,87 cm/ vastag legyen! A tovabbi munkalatoknak ezek a vonalak lesznek az alapjai, es eleg nagyok ahhoz, hogy biztos lehetsz a felol, hogy eros fegyverhez fogsz jutni. Vonokessel es kaparoacellal faragd le a fat eddig a vonalig! Az ij hatanak oriasi hajlitast kell kiallnia, tehat az erezetet semmikeppen sem szabad megbontani, legfeljebb nagyon ovatosan szabad lesimitani reszelovel. Az ij korvonala ezen a reszen marad amilyen volt a fan: egy lapos iv. Forditsd meg az ijat a satuban ugy, hogy a belso reteg keruljon felulre es ugy igazitsd, hogy sikja vizszintes legyen! Vonokessel vekonyitsd el a fat mindaddig, mig a kozepen 1,1/4 huvelyk vastag nem lesz es ez fokozatosan vekonyodik a ket vege fele, ahol mar csak 1/2 huvelyk lesz a vastagsaga! Nagyon ovatosan, nehogy tul melyen vagj vagy reszecskeket kiszakits belole. Az ij hasanak keresztmetszete teljes roman iv legyen. Sok vita volt mar ennek a resznek a keresztmetszeterol. Egyesek a gotikus iv csucsos korvonalat, masok viszont a nagyon alacsony ivet tartottak a legjobbnak. Az elso egy gyors, elenk elroppenest ad, ami kivanatos lehet egy cellovoijnal, de hajlamos az eltoresre. Az utobbi kellemes, lagy es tartos ijat ad, mely nem torik konnyen, de hajlamos ra, hogy kovesse az ideget. Valaszd a boldog kozeputat! Az ij hasanak kifaragasa a legfinomabb munka es tobb ugyesseget kivan, mint az osszes tobbi munka egyuttveve. Mindenek elott a fa erezetet kell kovetni. Ha a hat csavarodik es hullamzik, a te vagasodnak is ugyanazt kell tenni. Az erezet menetet nem szabad elrontani, az ijnak tokeletes fokozatossaggal kell vekonyodnia a vegekig. Ahol csomo vagy butyok mutatkozik a faban, ott tobb anyagot kell rahagyni, mert kulonben azon a ponton gyengebb az ij. Ha a csomo nagyobb es nem tudod kikerulni, legjobb kifurni es megfelelo nagysagu jol megenyvezett kemenyfa szeget tenni a helyere. Egy csomo, egy tyukszem eltorik, de a beillesztett idegen fa allja a feszitest. Ha ez az ek nem nagy es nem esik egyik karnak sem a kozepere, nem rontja el az ijat. Ha faragas kozben eles melyedest talalsz az erezet vonalaban, olyat, amelyik kifejezetten melyedest alkotna, hagyj egy-ket reteggel tobb erezetet, mint amennyit a korvonal kivanna, mert egy konkav keresztmetszet nem allja olyan jol a feszitest, mint egy egyenes. A kovetkezo meretek az en "Oreg rettenetes" /Old Horribile/ nevu kedvenc vadaszijamrol valok, mellyel igen sok vadat ejtettem el. Szelessege a markolat felett 1,1/4 huvelyk /3,16 cm/, vastagsaga 1,1/8 huvelyk /2,85 cm/. Hat huvelykkel feljebb a szelessege meg mindig 1,1/4 huvelyk, a vastagsaga 1,1/16 huvelyk /2,69 cm/. Tizenket huvelykkel a markolat felett a szelessege 1,1/8 huvelyk /2,85 cm/, a vastagsaga 7/8 huvelyk /2,21 cm/. Huszonnegy huvelykkel a markolat felett 15/16 huvelyk /2,37 cm/ szeles es 3/4 huvelyk /1,87 cm/ vastag. A hurtartonal 1/2 huvelyk /1,27 cm/ szeles es 1 huvelyk vastag. Mikor az ijat durvan kifaragtuk, a legkozelebbi teendo, hogy ket vegen a csucsahoz kozel ket ideiglenes rovatkat vagjunk. Legjobb patkanyfarok reszelovel bereszelni az ij ket oldalat 1/8 huvelyk melysegben. Most fel tudod ajzani az ijat es ki tudod probalni a gorbuletet. Ezeknel az elso kiserleteknel nagyon eros ijhurra van szukseg, kb. 90 szal 12. szamu lenfonalbol /U.S.A. szamozas/ kell kesziteni. A hur elkesziteset kesobb fogom elmondani. A hurt igen nehez ratenni az uj, eros vadaszijra es okvetlenul segitsegre van szukseg. Ha nincs segitseged, fogd az ijat satuba es miutan a hurt raerositetted az also karra, huzd fel a felsore is ugy, hogy kozben az ij masik vege falhoz vagy egy szilard oszlophoz nyomodjon es igy hajlitsd meg mindaddig, mig ra tudod csusztatni a hurt a hurtartora! Ha segitseged van, az huzza lefele a felso hurtartot, magad pedig ajzd fel az ijat!

 

Longbow keszites [2/3] A regi idokben, ha egy ij idaig elkeszult, kiprobaltak gorbuletet, vagy ahogy az oreg Sir Roger Ascham mondta "compass korul fogtak", ami azt jelenti, hogy tokeletesre hajlitottak a megfeszitessel. Az ehhez valo szerszam egy harom lab hosszu, ket huvelyk szeles es egy huvelyk vastag deszka volt, aminek az egyik vegen "v" alaku bevagas volt, hogy abba az ij markolatat beletehessek. A deszka egyik oldalan 2 huvelyknyire egymastol kis rovatkak voltak, egeszen 28 huvely /71,1 cm/ tavolsagig. Ezekbe akasztottak az ijhurt. Fektesd a felajzott ijat a padlora, a feszito deszka "v" alaku reszet tedd ra a markolatra es allitsd fel a feszitot! Tedd egyik labadat a deszkahoz kozel az ijra es huzd fel az ijhurt kb. 12 huvelyknyire /30,48 cm/ a markolattol! Ha az ij hajlasat elegge szimmetrikusnak talalod, feszitsd meg az ijhurt meg nehany huvelykkel tovabb! A tokeletes ivnek az ij kozepen kisse laposnak kell lennie. Ha valamelyik kar vagy resz nem hajlik szimmetrikusan, ezt a reszt gondosan gyengiteni kell. Vekonyitsd le a kerdeses pont folott az ijat, azutan ujra probald ki! Nagyon ovatosan kell az ijat mind jobban megfesziteni es nem szabad egy-ket masodpercnel tovabb megfeszitve tartani. Vegul megis a ket kar meglehetosen szimmetrikusan fog hajlani, az ij egesz hosszaban egyenletesen osztva el a feszultseget. Nagy tapasztalat kell ezekhez a munkakhoz. Ha kretaval egy tokeletes format felrajzolunk a padlora, akkor ehhez igazithatjuk az ijat. A tokeletes ij kozepen egy kisse merev es az also kar egy arnyalattal erosebb, mint a felso. A valodi lovesi pont 1,1/4 huvelykkel felette van az ij mertani kozeppontjanak, a kez magatol ertetodoen ez alatt van. A markolata tehat mivel 4 huvelyk hosszu, 1,1/4 huvelykkel felette, es 2,3/4 huvelykkel alatta lesz, ez teszi azt, hogy az also kar valamivel rovidebb es ezert kell valamivel erosebbnek lennie. Ennelfogva, amikor az ijadat megfeszited, szimmetrikus lesz, de amikor csak fel van ajzva, a felso kar gorbulete nagyobb, mint az also kare. Az ij, amit igy keszitettel, 80 fonton felul fog huzni, meg akkor is, amikor mar teljesen a hurhoz igazodik. Ez szukseges is, hogy legyen mibol tovabb redukalni. Ezt kaparovassal, reszelovel, vegul pedig zsebkessel, uvegpapirral es acelgyapjuval vegezzuk. Arra kell torekedni, hogy ijad minden resze egyutt mukodjon es egyforman vegyen reszt az oriasi megterhelesbol, mert ha valahova tobb jut az oriasi megterhelesbol, elobb-utobb el fog torni. Thomas Warning angol ijkeszito mester mondotta, hogy egy teljesen megfeszitett ij nyolc esetbol hetszer eltorik. Es igaza van. Feszitsed meg az ijadat jobban, mint a standard 28 huvelyk /71,1 cm/ csak 3 huvelykkel es maris eltorik. Tehat meg inkabb lehet mondani, hogy egy teljesen megfeszitett ij 9/10 esetben eltorik. Az is igen fontos, hogy az ij markolatanal merev legyen, mert akkor a lovesnel nem ugrik vagy rug, mint ahogy a gyenge markolatu ijak szoktak. Vegeinel, kb. az utolso 8 huvelyknel az ij legyen konnyu. Ezt ugy erjuk el, hogy a hatat gyengen lekerekitjuk es a szelesseget csokkentjuk. Ez elenkseget ad az ijnak, amit ostor-szeru vegnek mondunk. Vadaszijnal, ha a vegei kisse merevek, nem baj, mert megbizhatobb es ez elorebbvalo, mint egy brilians elroppenes. Ekkent kell dolgoznod az ijon, mig vegul kiprobalhatod es lohetsz vele. Igen jo, ha egy ember nagysagu tukor elott felhuzod es megfigyeled a vonalat, azutan megfeszited es megfeszitteted a barataiddal is es megbiraljatok. Teny az, hogy mig egy ijnak a kidolgozasanal a tenyleges munka nem tobb mint nyolc ora, addig teljes kezhez szoktatasa es igazitasa honapokat vesz igenybe. Az ij elkeszitese, epp ugy, mint a hegedue, muveszi munka. A legjobbat csak a legnagyobb gondossaggal tudjuk kihozni. Epp ugy, mint a hegedu, az ij is csupa hajlitott vonalbol van felepitve, nincs benne egy egyenes vonal sem. Tobb ijamnak teljes elkeszitesehez harom-negyszeri atdolgozas is kellett. Az "Oreg Rettenetes "eloszor 85 fontos volt. Vekonyitottam, roviditettem, ostorositottam, ujra meg ujra atdolgoztam, hogy a fa minden reszecskejet mukodo osszhangba hozzam. Minden jo ij a szeretet munkaja. A te ijad most keszen van lovesre, de mielott kiprobalod allapitsuk meg az erejet! Ajzd fel, tedd vizszintesen satuba ugy, hogy a hur feled nezzen! Vegy egy rugos merleget, ami legalabb 80 fontig mer es akaszd be a horgat az ijhurba! Huzd addig, amig a merovesszo 28 huvelyket nem szamol az ij hatatol a hurig! Amit akkor mutat a merleg, az a te ijadnak a sulya. Kenyelem szempontjabol terveztem egy olyan rudat, ami megkonnyiti a merest, mert egyszerre lehet leolvasni rola a huvely-ket es a sulyt. Ha meg mindig ugy talalod, hogy ijad tul eros, akkor tovabb kell gyengiteni. Kezd elolrol a kaparoacellal es a reszelovel, simits ki minden olyan egyenetlenseget, amit csak lehet es vidd le a sulyt 65 fontig, mint legalso hatarig! Ajzd fel es merd meg ujra es ujra, amig el nem jutsz oda, ahova akartal! Ha tulsagosan le talaltad volna konnyiteni az ijat, vagj le a vegebol 2-4 huvelyket, erosebb lesz es jobban fog loni. Minden tiszafa ij veszit az erejebol hosszabb hasznalat utan, igy a te ijadnak is 5 fonttal erosebbnek kell lennie, mint amennyi a vegcelod. Ha egy ijat szaraz, meleg helyen hosszabb ideig pihenni hagyunk, nehany ev alatt megnovekszik az ereje. Tapasztalataink szerint az allando hasznalatot az ij 3-5 evig birja. Minel hosszabb az ij, annal hosszabb az elettartama. Nehany eltorik, nehany megrokkan, mig masok tiszteletteljes oregkort ernek meg. Vannak olyan tiszafa ijak, amelyeket evezredekkel ezelott keszitettek. Ha lonenek veluk, ezek termeszetesen eltornenek. Sok szaz eves ij egyes alkalmakkor meg hasznalhato. Ugy becsultem, hogy egy ij atlagosan szazezernel valamivel tobb lovest bir el, azutan mar elkezdi az oregedes kulonbozo jeleit mutatni. Keszitsd ijadat olyan szepre, szimmetrikusra es rugalmasra, amilyenre csak lehet! Ne legyen benne sem holt, sem tulfeszitett resz, dolgozd el a legnagyobb gonddal, amig megkozeliti az idealodat! Simitsd le uvegpapirral es fejezd be acelgyapjuval! Ha a kidolgozott fat egy pillanatra vizbe martjuk, vagy csak a feluletet benedvesitjuk, ettol kisse ujra felszalkasodik. Ha marmost ezt ujra ledorzsoljuk, akkor gyonyoru csont sima es fenyes lesz. Most jon a hurtartok felrakasanak ideje. Azok nelkul is jol lo az ij, de igy sokkal biztosabb. Idotlen idok ota szarubol keszult hurtartokat szoktak a karok vegere tenni abbol a celbol, hogy a hurt raakasszak. Keszitettunk mar nyersborbol, kemenyfabol, aluminiumbol, vapiti agancsbol, szarvas agancsbol, bivalyszarvbol, papir fiberbol es tehenszarvbol. Az utobbi a legjobb. Meszarosunknal biztositsunk magunknak nehany szarvat. Furesszel vagjuk le a veget 3-4 huvelyknyi hosszan! Fogd a satuba, es furj bele egy 1,1/4 huvelyk szeles /1,27 cm/ konuszos lyukat! Egy fel huvelyk vastag furoval, melyet a megfelelo hosszusagban konuszosra dorzsolunk, keszitheted el. Ebbe a lyukba enyvezz bele egy rovid fadarabot, hogy be tudd fogni a satuba, amig dolgozol rajta! Amint az enyvezes megszaradt fogj egy reszelot es alakitsd ki a hurtarto butyket, amit leirni igen nehez, de lerajzolni annal konnyebb! Ferde iranyu rovatkanak kell lennie rajta, amibe az ijhurt lehet majd akasztani. A felso karra keszitett butykon meg egy kulon lyukat is kell furnod, amibe azt a szijat kell belefuzni, ami az ijhur akasztojaban van belekotve es azt a celt szolgalja, hogy a leeresztett ijhur le ne csusszon a felso karrol. Vadaszijnak a hurtartoi erosek es rovidek legyenek, 1,1/2 huvelyknel /3,81 cm/ semmi esetre se legyenek hosszabbak, mert eros hasznalatnak vannak kiteve. Vastagabbra es szelesebbre is keszitsuk, mint a cellovo ijak hurtartoit. Ha a hurtartokat durvan kidolgoztad, akkor tedd be oket forro vizbe, hogy le tud venni a fogantyurol. Faragd le az ij vegeit ugy, hogy a hegyuk gyengen hatra fele mutasson, de meg ne tedd fel oket veglegesen! Most adjuk az ijnak a kulon nyersborbol keszult hatreszt! A kozonseges tiszafa ij, ha elegge vedve van a kulso feher reteggel, nem kivan kulon vedelmet. Mivel azonban sok ij eltorott a kezunkben, megfogadtuk Ishi tanacsat es biztositeknak egy borreteget tettunk a hatara. A bort, ami erre a celra hasznaltunk az ipar tisztitott borjubor neven ismeri es dobok, pergament keszitesere, muvegtagok bevonasara hasznaljak. Nem sokkal vastagabb, mint az iropapir. Ket, harom lab hosszu /91,54 cm/ es ket huvelyk /5,08 cm/ szeles darabra van szukseg. Egy ora hosszat aztassuk meleg vizben! Ez alatt felpuhul. Kozben durvitsd fel az ijad hatreszet! Fogd be satuba es kend be a hatat vekonyan meleg asztalos enyvvel! Mikor a nyersbor meglagyult es megpuhult, fektesd le sima felevel egy deszkara es a felesleges vizet tavolitsd el belole! Gyorsan kend be mind a ket darabot meleg enyvvel, a felesleget tavolitsd el ujjaiddal es rakd fel oket az ijra! A markolatnal tedd oket egymasra 2-3 huvelyknyi darabon. Simitsd el oket az ij vegei fele, simogasd es nyomkodd ki alola a legbuborekokat es a felesleges enyvet! A markolatnal csavard korul durvan zsineggel, hogy a borok vissza ne csusszanak es a vegei fele tegyel ugyan igy! Vedd ki a satubol es gondosan csavard korul egyik vegetol a masikig gezzel! Tedd felre egy ejjelre, hogy szaradjon! Ha megszaradt, vedd le a gezt es a zsineget, vagd le az egyenetlen szeleket es az egymasra takart darabokat is kapard simara! Mikor eljutottal eddig, a kulso reszt kend be nagyon vekonyan enyvvel es ezzel az egesz keszen van a vegso simitasokra. Miutan az ij hegyeit konuszosra vagtad es a hurtartok a bor felragasztasa elott pontosan ki lettek probalva, a szokasos folyekony enyvvel felragaszthatod a hurtartokat. A markolat hatreszere enyvezz egy 1/8 huvelyk /0,31 cm/ vastag, 1 huvelyk /2,54 cm/ szeles 3 huvelyk /7,62 cm/ hosszu lekerekitett vegu fadarabot! Az ij markolatat csavard korul eros horgaszzsinorral es gondosan bujtasd el ugy a kezdo, mint a befejezo veget! Egy keves enyvvel vagy folyekony sellakkal kend le, hogy szilardan tartsa a kotest! Nehanyan a diszno, vagy egyeb borbol valo boritast szeretik, de a jo zsinorcsavaras biztosabban tart es nem izzasztja a kezet. A markolat 4 huvelyknyi helyet foglal el, amibol 1,1/4 huvelyk /3,16 cm/ a kozeppont felett es 2,3/4 huvelyk /6,95 cm/ a kozeppont alatt van. Szegd be a zsinorcsavarast egy felhuvelyknyi borrel! Aztasd be vizbe es metszd le a szeleit rezsutosan! Kend be enyvvel, csavard az ij korul es a hatan ragaszd vegeit az alatta levo borre! Egy kis bordarabot az ij baloldalara is szoktam ragasztani, hogy megvedjem az ijat a vesszo dorzsolesetol. Ezt hivjak nyillapnak es gyongyhazbol, vagy csontbol is szoktak kesziteni, de a bor jobb. Ezeket a reszeket be kell csavarni ideiglenesen zsineggel, amig meg nem szaradnak. Az ijat ezutan uvegpapirral es acelgyapjuval simitsd teljesen simara es ezzel keszen van a lakkozasra. A kristaly lakk vedi legjobban az ijat. Nem enged hozza nedvesseget, ket hatranya azonban van. A sok hajlitastol megrepedezik es tul fenyes. Egy vadaszij, pedig ha tul fenyes megijeszti a vadat. Gyakran elofordult, hogy a nyulak es szarvasok mindaddig nyugodtan alltak, mig az ij el nem lett penditve. Akkor azutan megugrottak, idejeben ahhoz, hogy megmenekuljenek a nyilvesszotol. Eloszor azt hittuk, hogy a nyilvesszot latjak, kesobb jottunk ra, hogy az ij villanasatol ijedtek meg. Az ijakat be lehet festeni zoldre vagy drappra, de mi szeretjuk latni a fa termeszetes erezetet. Befejezeskor en legszivesebben eloszor sellakkal bekenem a hatbort, a fogantyut es a borozest. Mikor ez megszaradt, a fat forro lenmagolajjal bekenem. Ugyan azt az olajos ruhat hasznalom, a kozepebe egy marek vattat fogva, ami at van mar itatva alkoholos sellak oldattal. Ezzel gyorsan bedorzsolom az ijat. Tobbszori olajozassal es sellakozassal kituno francia politurt kapunk, ami tartos es elasztikus. Hagyd nehany napig szaradni, azutan dorzsold be az egeszet padloviasszal es gyapju ruhaval fenyesitsd ki! Vadaszatra mindig vigyel magaddal egy kis uveg lenmagolajat es naponta torold at vele az ijadat! En egy resz cedrusolajat szoktam keverni egy resz lenmagolajhoz. Az elobbi illata megadja a kellemet az utobbi hasznalatanak. Ha nem hasznalod az ijadat, akaszd fel egy szogre, vagy fogasra az ijhur felso vegenel fogva! Ne allitsd sarokba, mert az meghajlitja az also kart! Szaraz, meleg szobaban tartsd es ovd a horzsolasoktol! Gyakran viaszold az ijat meg az ijhurt is! Viseld gondjat, mint egy baratnak, hiszen fegyvertarsad!

 

Longbow keszites [3/3] A tiszafat helyettesito anyagokrol. Ahol nem lehet tiszafahoz jutni, az amator ijasz valtozatos helyettesito anyagok kozott valogathat. Biztosan es legkonnyebben lehet a hickoryhoz hozzajutni, de ez eleg gyenge anyag. Ugy gondolom, hogy a diszno-dio, vagy a simaheju a legjobb valtozat. Arra kell torekedni, hogy egy darab sarjhajtasra, feher kulso retegre tegyunk szert es ezt repeszteni kell, hogy egyenes erezetu anyagot kapjunk. Ezt ki lehet dolgozni ugyanolyan meretre, mint a tiszafat, de az ij lassu es nehezkes lesz. Lesz egy javithatatlan tendenciaja arra, hogy kovesse az ijhurt. Nem szukseges a hatat megerositeni, mert sohasem fog eltorni. Az osage narancs, a szeder, a Szt. Janos kenyerfa, a fekete dio kulso reteggel egyutt, a voros cedrus, a boroka, az alma, a koris, a szilva, a nyirfa azok a reszben nalunk is megtalalhato anyagok, amikbol ijat szokas kesziteni. A landzsafa, a citromfa es az osage narancs mellett a tenesse voros cedrus a legjobb, hickory hatso boritassal. Menj el egy fakereskedohoz es valassz ki egy tiszta, hibatlan cedrus pallot, a leheto legegyenesebb erezettel! Vagj, vagy repessz ki belole egy hat lab hosszu, ket huvelyk szeles es egy huvelyk vastag darabot! Simitsd le egyenesre es a ket huvelyk szeles oldalat durvitsd fel reszelovel! Szerezz ugyanilyen meretu feher szemcsezetu hickoryt! Ennek is reszeld meg az egyik ol-dalat, azutan folyekony, forro enyvvel ragaszd ossze oket! Csava-rokkal, teglakkal vagy sulyokkal fogd ossze oket szorosan! Nehany nap mulva eleg szaraz lesz ahhoz, hogy dolgozni lehessen vele. Ettol kezdve a tovabbi megmunkalas eppugy tortenik, mint a tiszafanal. A hickory hatlap ugyanazt a szerepet fogja jatszani, mint a tiszafa feher retege. A cedrusnak kellemes, lagy ellovese van es a hickory hatlap torhetetlenne teszi. Az igy keszult ijat 2-3 huvelykenkent len vagy selyem fonallal korul kell csavarni, ugyanugy, mint a horgaszbotokat es tobbszor kell lakkozni, hogy a nedvesseg ellen jol meg legyen vedve. Hogyan kell kesziteni az ijhurt? Az ijhur nelkul az ij halott, tehat hozza kell fogni kesziteni. A regi ijaszok inrostbol, belhurbol es nyersborbol keszitettek az ijhurokat, de a modern ijaszok ezeket mind elhagytak. Az allati eredetu szovetek mind megnyulnak, ha nedvesseget kapnak vagy melegnek vannak kitev. A selyem jo anyag hurnak, de nem tartos es nem olyan eros, mint a lenfonal. Osszehasonlito probakat vegeztunk kulonbozo anyagokkal, hogy megallapitsuk, melyik a legmegfelelobb ijhur kesziteshez. A 3. szamu orvosi varrobel megfelel a hegedu "D" hurjanak. Ezt vettuk standard atmeronek es kulonfele anyagokbol keszitettunk viaszolt hurokat es rugosmerlegen megmertuk a szakitasi pontjaikat. Loszor 15 font / 6,79 kg/ Gyapot 18 " / 8,15 kg/ Macskabe 20 " / 9,17 kg/ Selyem 22 " / 9,97 kg/ Ir len 28 " /12,69 kg/ Mi ir lent, vagyis cipeszfonalat hasznaltunk. Ezt a 12. Barbour szamubol. Minden szala 6 font szakitasu, tehat ha 50 szalat dolgozunk ossze, akkor 300 fontot /136 kg/ fog kibirni. Egy cellovoijnak joval konnyebb hurja lehet, mint egy vadaszijnak, mert ennel a gyors elloves a fontos, de vadaszaton a biztonsag szukseges! Mi tehat az ij minden egyes fontjara egy szalat szamitottunk. Az ij hurjat Mr. Maxson tervezte es irta le az American Archery /Amerikai Ijaszatban. Nehany kisebb valtoztatast eszko-zoltunk rajta, hogy a technikat egyszerusitsuk. Alabb adom a leirast. Jo, ha a fonalat kezbe vesszuk olvasas kozben. Ha egy 65 fontos ijhoz akarsz hurt kesziteni, akkor ennek 60 szal fonalbol kell allnia. Ennek harom aga lesz, mindegyik agban 20 szal fonallal. Az elso agat ugy merd ki, hogy 16 huvelykkel /40,64 cm/ legyen hosszabb, mint az ijad! Hajtsd es huzd vissza a fonalat a kezdopontig es igy tovabb duplazd a fonalat a gombolyagrol mindaddig, mig a 20 szal nincs egyutt! Eleinte ugy kell elrendezned, hogy mindegyik rovidebb legyen egy fel huvelykkel, mint az elozo es ezaltal a hur vege fele keskenyedik. Mikor 20 szalat igy osszevertel egy kotelbe, akkor erosen viaszold be, ugy hogy a tenyeredben tartott viaszon erosen vegig huzod a kozepetol a vegekig minden oldalon! Most ennek az agnak a nagyobbik reszet csavard fel ujjaid korul es igy keszits egy kis tekercset belole, amit nyomj ossze! Korulbelul 24 huvelyknyit hagyj belole szabadon! Igy megroviditve konnyebb lesz vele dolgozni a kovetkezo muveletnel, amikor kotelbe csavarod. Keszitsd elo a masik ket agat is pontosan ugyan igy, mint ezt! Ezeket is csavard fel egy-egy osszenyomott tekercsbe, mint az elsovel tetted. Azutan tedd felre! Most, hogy a hurkot vagy a szemet is el tudod kesziteni, szukseges lesz a hurt ezen a reszen vastagitani. Tehat keszits meg egy agat 20 szalbol, 6 lab hosszura! Vagd el 6 darab 12 huvelykes darabra! Most ezeknek is hurkold meg a veguket, hogy ezek is olyan elkeskenyedok legyenek, mint az elobbiek. Ezeket is viaszold be jo alaposan! Most vedd fel az egyik eredeti zsinorodat es ennek a keskenyedo vegehez tedd oda az egyik kis darabot, megpedig ugy, hogy az utolso labnyi hosszusag mellett fekudjon vegig! Viaszold a kettot ossze. Ugyanigy tegy a masik ket aggal is. Most fogd a harom agat ossze a bal kezedbe ugy, hogy 9 huvelyknyire /22,86 cm/ legyel a veguktol. Jobb kezeddel fogd meg az egyik agat ehhez a ponthoz kozel, azutan csavard a huvelyk es mutato ujjad kozott, magadtol elfele, jo szorosan es ugyanakkor a bal kezeddel huzd magad fele! Folytasd ezt a processzust, egymast kovetoen mindegyikkel es azt fogod latni, hogy kotelet keszitesz! Mikor a kotel 3 huvelyk /7,62 cm/ hosszusagot eleri, akkor eleg hosszu lesz mar ahhoz, hogy visszahajtsad es hurkot alkoss. Duplazd vissza ugy, hogy az ag szabad vegei parositva es viaszozva legyenek, a hur harom fo agaval! Rendezd oket ugy, hogy megfeleloen csavarodjanak egymasra es egyenloen legyenek elosztva! Most pedig ulohelyeden vedd at ijad felso karjat a jobb terded alatt es a bal folott, es tedd az ujonnan keszitett hurkot a hurtartora! Ujra kezd el csavarni, mindegyik agat magadtol elfele, mikozben magad fele huzod oket. Folytasd mindaddig, mig 8 huvelyket lefogyasztottal! Ez alatt az eljaras alatt latni fogod, hogy mennyire okos dolog volt a felesleges agvegeket felcsavarni es karikaba osszenyomni, mert ennek koszonheted, hogy most nem keverednek ossze. Igy keszult a felso hurok. Ennel a muveletnel csavard szet az epp elobb emlitett kis karikakat es nyujtsd a hurt vegig az ijon kibontva es a harom agat egyenesre huzva! Fogd meg oket 3 huvelyknyire ijad also hurtartoja alatt! Ennel a pontnal tedd oda az also hurok reszere szant rovid darabokat! Ugy kell oket oda fektetni, hogy harom huvelykkel tul erjen a huron, a maradek pedig a keskenyedo veg hosszaban fekudjon. Viaszold oket szorosra. Tartsd a harom hosszu agat egyutt mialatt a vegso kiegyenlito huzast megadod nekik! Kezd itt es csavard a masodik hurkot, magad fele huzvan mindegyik agat amint magadtol elfele csavarsz, mig a kotel itt is eleri a 3 huvelyk hosszusagot! Ezt duplazd meg, vagyis hajtsd vissza sajat magara, parositsd a vekonyodo vegeit a 3 hosszu aggal es viaszold ossze oket! Csusztasd a felso hurkot le az ijon es akaszd be az also hurtartoba! Tedd jobb terdedet az ij fole a hur alatt es igazitsd a hurkot erre a hurtartora, mig dolgozol! Adj a hurnak eleg lazitast! Kezd el ujra a csavarozo es huzo muveletet vigyazva, hogy a harom ag ossze ne keveredjen, mig a hur also veget csavarod ossze! Mikor 8 huvelyk hosszu, vedd le a hurkot es ajzd fel az ijat! Ez el fo gja venni a kotelrol az osszeugrasokat. Viaszold at teljesen, azutan vedd le az also hurkot, csavard az egesz hurt az elobbi muvelet iranyaba, mignem elegge megrovidul arra a hosszusagra, ami az ijadnak megfelel! Ismet tedd ra a hurt a hurtartora, azutan vegy egy darab vastag papirt, hajtogasd ossze es dorzsold vele erosen a hurt, mig az kerek es jol viaszolt nem lesz! Ha a hurokat megfeleloen helyezted el, az utolso csavarasnak a hurnak 1-2 huvelykes komplett rotaciojat kell eloideznie! Vigyazz nehogy a tulsagosan szoros csavaras altal az ijhur sajat magat elvagja! Ha a hur tul hosszu vagy rovid lenne es a csavarassal nem tudod kijavitani, el kell oldoznod az utolso hurkot es kijavitani a hibat. Ezeket a hurok toveket gyakran korul szoktak csavarni zsakcernaval. Reszben azert, hogy vekonyitsak a formajukat, masreszt hogy erositsek oket. Az egesz hurkot ennel a pontnal csavarjuk be ugyanazzal a fonallal, hogy az elragodastol es az elviselodestol mentve legyen! Most pedig a hurnak a kozepet es a nyilvesszo helyet kell korultekerni viaszolt selyemmel, len vagy gyapot fonallal, hogy az elkopastol megvedjuk. Mi rendszerint kb. 2 yard hosszusagu voros szonyegcernat vagy cipotalp varrocernat hasznalunk, jol beviaszoljuk es duplan vesszuk. A kettozott vegevel kezdunk es a szabad vegekkel korulcsavarjuk a hurt jobbrol bal fele. Ennek a csavarasnak a kezdo pontja 2,1/2 huvelyknyire legyen a hur kozepe felett! Mikor a ratevo helyhez, vagyis oda ersz, ahova a vesszo rovatkajat kell illesztened, ha azt akarod, hogy a vesszo 90 fokot alkosson a hurral, de ugy, hogy ugyanakkor az ijat a markolat legkiemelkedobb reszen keresztezze, csomokat kell kotnod a becsavarashoz hasznalt fonalra! Azutan egy felhuvelyknyit megint csavarj korul es ismet koss nehany csomot! Azutan ismet folytasd a csavarast, le egeszen 4-5 huvelyknyire es fejezd be azzal, hogy a fonalat az utolso harom-negy sajat csavarasa ala visszabujtatod es csak azutan huzod szorosra! Egy igy elkeszitett ratevo pontnak ket elonye van: az elso az, hogy amikor sotetben teszed fel a vesszot az ijadra pontosan erzed, hogy hova kell tenned a vesszo rovatkajat es igy a szemed a vadon tarthatod. A masodik elonye az, hogy a ket csomo nem engedi a vesszot ide-oda csuszkalni mikor bokros terepen cserkelunk. Azt talaltuk, hogy ha mehviaszkot melegitjuk es kb. 1/4 resz gyantat teszunk hozza, az tapadossa valik. Forro, vagy nedves idojaras eseten elonyos a hurt alkoholos sellak oldattal bedorzsolni. Enyvet vagy egyeb kemeny szarito anyagot tartalmazo kevereket ugy latszik, nem szabad alkalmazni, mert a hurt szakadekonnya teszi. Paraffin, talkum por vagy egy darabka faggyugyertya jot tesz a ratevohelynek is meg az ijak hegyenek is, mert konnyu ellovest idez elo. Az ilyen anyagbol valo es igy kezelt hurra nemigen tud a kod es az eso befolyassal lenni. A jol kezelt es jol kent ij tekintelyes mennyisegu vizet kibir, de a vesszok meglehetosen szenvednek. Nehany naponkent viaszold az ijhurt, vadaszatra pedig mindig vigyel magaddal egy kulon tartalekot! Az ijhurok altalaban a ratevohelyen szoktak elszakadni. Itt vannak ugyanis a legnagyobb mertekben igenybe veve, itt kell a legnagyobb megeroltetest es hajlitast elviselniuk. Ezert ezt a reszt gyakran at kell viaszolni. A szakadas fenyegeto kozeledtet mutatja, hogy egyenlotlen korvonalat lehet eszrevenni az agak kozott a betekert resz alatt. Tedd felre mielott valoban elszakad! Ha a csak felajzott ij hurja es egyik hurtartoja koze rugos merleget iktatunk, meglepetessel tapasztaljuk, hogy az ijhur akkor van a legnagyobb feszultsegnek kiteve, amikor az ij csak felajzva van nem pedig megfeszitett allapotban. Az 56 fontos ij hurja 64 font terhelest mutat felajzva. Amint a nyilvesszot ratesszuk es a hurt megfeszitjuk, ez a feszultseg fokozatosan alabb hagy, amig 26 huvelyknyire megfeszitjuk. Akkor a merleg ismet 64 fontot jelez. Abban a pillanatban, amikor elloves utan az ij ismet a helyere ugrik, ez a feszultseg oriasira no meg. Ha a vesszo nincs a helyen, a hur ilyenkor konnyen elszakadhat. A hur feszultseg novekedese a vesszo ratevopontjan a megfeszites alatt a kulonbozo ijaknal mas es masfele keppen jelentkezik. Mikor a vesszot ratevopontjan a hurra tesszuk, akkor altalaban 6 huvelyknyire van athuzva az ijon. Marmost ugyanannak az 56 fontos ijnak a feszultsege minden huvelyknyi tovabbi megfeszitesnel 2-3 fontot emelkedik. Amikor az ij megkozeliti a teljes megfeszitesi pontot, ez a suly akkora mertekben novekedik, hogy minden huvelyknyire 5-6 fontos feszultseg novekedes esik. Ennek a feszultsegnovekedesnek a merteke az egyes ijaknal a bennuk rejlo kulonbozo tenyezok hatasara mas es mas. Ennek az emelkedesnek a merteke adja meg az ijnak a karakteret. Az az ij, amelyik eleinte lagyan huz, az utolso darabban pedig nagyon merev, sokkal gondosabb lovest fog kivanni, hogy a roppalya hosszusagot pontosan megkaphassuk, mint az, amelyiknek a feszulese egyenletesen oszlik meg. A hatra feszulo /reflex/ ijak kemenyebbek, mint azok, amelyek kovetik a hurt. Egy elszakadt hur eltorheti az ijat. Lattam, amikor Wallace Bryant egy gyonyoru ijat vesztette el ily modon. Aldreitnek kivalo alkotasa, egy tobb mint 50 eves gyonyoru spanyol tiszafa ij repult szet darabokra, mert egy alattomos hur elszakadt a kozepen. Zomok vadaszijak nincsenek annyira kiteve ennek a balesetnek, de azert biztositsd magadat, hogy mikor vadaszatra indulsz legyen veled tartalek ijhur. A viasz azt jelenti az ijasznak, mint a szurok a tengeresznek. Hasznald gyakran es mindig legyen ket hurod az ijadhoz.

 

Nyilvesszok keszitese Hogyan keszitsuk a nyilvesszoket? Miutan tobb bennszulott metodust es az osszes e targyu irodalmat attanulmanyoztuk, az alabbi munkamenetet fogadtuk el standard vadaszvesszo keszitesre. Az elso szukseges dolog maga a vesszo. Megprobaltuk a kovetkezo anyagokat: nyirfa, juharfa, hickory, tolgy, koris, nyar, hars, voros cedrus, tiszafa, fuz, mogyoro eucaliptus, bodza, lucfenyo es bambusz. A nyirfat talaltuk a legjobbnak, mert a legmerevebb es a legszivosabb, valamint a sulyanal fogva is a legjobban megfelel vadaszvesszonek. A douglas fenyo es a norveg fenyo jobb a celloveszetben, a bambusz pedig a tavloveszetben. A nyirfa vagy a hickory deszkat 1/2 huvelyk /1,27 cm/ atmeroju palcakra hasogasd vagy fureszeld szet es gyaluld vagy esztergald korul a megfelelo vastagsagura! Vagd le 28 huvelyk /71,1 cm/ hosszura, esetleg egy huvelykkel hosszabbra vagy rovidebbre, karhosszusagodnak megfeleloen! Kozben jol figyelj, hogy minden vesszonek a legegyenesebb erezetu es a legegeszsegesebb resze legyen meghagyva fejnek! Ha a hosszusag megvan, vegy egy kaparovasat es simitsd le a vesszo utolso 6 huvelyknyi reszet valamivel vastagabbra, mint 5/16 huvelyk /0,79 cm/! Most kovetkezik az egyengetes. Hosszaban vegignezve az egyes vesszokon megallapitod, hogy hol vannak esetleges gorbuletek. Ha tul gorombak lennenek, akkor gazlang felett ovatosan melegitsd meg es igazitsd ki oket. Jo, ha ehhez a munkahoz kesztyut huzol! Ha a rendellenesseg kisebb, akkor melegites nelkul is helyre igazithatod. Ez alatt az eljaras alatt a jovendobeli nyilvesszo erejet is megbecsulheted. Ha nem tud kiallni kisse erosebb hajlitast, nem kar erte, ha eltorik. Ha tulsagosan hajlik, akkor is tedd felre! A legkozelebbi teendo a rovatkak elkeszitese. Vadaszvesszoknek nem kell sem szarubol, sem csontbol, sem pedig aluminiumbol vagy fiberbol keszult rovatka. Fogd be a satuba a vesszo vekonyabbik veget es harom osszekotozott femfureszlappal vagd be 1/8 huvelyk vastagon es 3/8 huvelyk melyen! Fejezd be a munkat gondos reszelessel. Mikor valamennyit berovatkoltad, dorzsold at uvegpapirral es gombolyitsd le a berovatkolt veget! Ezt a munkat ugy szoktam megkonnyiteni, hogy a vesszoket esztergapadba fogom es a kezemben tartott uvegpapirral csiszolom megfelelore. Mikor befejezted, az atmeroje kozepen valamivel 3/8 huvelyk alatt lehet, a rovatkolt vegen pedig 5/16 huvelyk. Most jelold meg a tollak es a kotes helyet! A rovatka aljatol egy huvelyknyire rajzolj egy vonalat korbe a vesszon! Itt lesz az also kotes. Othuvelyknyire ettol csinalj egy masikat, ez lesz a tollake, e folott egy huvelykre egy masikat ez lesz az elso kotes es meg egyet e folott egy huvelykre, ez lesz a festett szalag! Most jonnek a tollak melyeket mar reg elokeszitettel. A legjobbak a pulykatollak, es ami azt illeti nem is fogunk beszelni masrol. Karacsonytajban van a beszerzesi idejuk. Ekkorra jo viszonyba kell kerulnod a baromfikereskedovel es egy lada pulykaszarnyat felre tetetni vele. Ezeket fejszevel token vagd le ugy, hogy 6-7 nagy evezotoll maradjon meg! Tedd felre oket valami molyellenes szerrel egyutt addig, amig szukseged lesz ra! Persze, ha nem tudod megszerezni a pulykatollakat, amikor szukseged van ra, akkor liba vagy kacsatollak is megfelelnek. Kalapszalon tulajdonos meg tudja mondani, hogy hol juthatsz ludtollhoz, de ez eleg draga szokott lenni. A nyilvesszokhoz valo tollakat vagni kellemes teli esti foglalkozas, a tuz mellett. Egy valodi ijasznak mindig kellemes idotoltes mikor felszerelesen es eszkozein dolgozik es kozben gondolatai a tavaszi loveseken jarnak. Mikozben a vesszoket kesziti, elgondolkozik, hogy milyenek lesznek a vesszok es melyiknek mi lesz a sorsa. El fog e szallni ugy, hogy soha tobbet nem talaljuk meg, vagy pedig gyakorlo lovesek szazait fogja kiallni, esetleg ez lesz a szerencses, amelyik leteriti az erdo nemes szarvasat. En mar sokszor vettem fontolora, amikor a vesszot a kezembe vettem, hogy ezzel szarvast fogok loni es elo is fordult tobbszor, hogy be is teljesedett. Maskor meg "Ezzel medvet fogok loni" es nehannyal meg is tettem! Igy kell megfelelo mennyisegu tollat vagnod. A munka menete a kovetkezo: Valassz ki egy jo, tiszta tollat! Vedd a ket tenyered koze! A toll szarnyait a hegyen valaszd ketfele! Huzd szet hatarozott mozdulattal a csevet es szakitsd ketfele a kozepen! Ha veletlenul egyenlotlenul repedne, akkor fogd a jol kielesitett zsebkesedet es vagd egyenesre! Legyen egy rugos csiptetod, amilyennel a gallerokat akasztod fel, vagy amilyen az ujsagokat fogja ossze a konyvkereskedesben! Egyik vegere szerelj egy biztonsagi tut es ezt akasztd be a terdeden a nadragodba! Ez lesz a satu, ami tartja a tollat, amig dolgozol vele. Tedd a csevenek a vastagabbik veget a csiptetobe es faragd le annyira, hogy 1/32 huvelyknyi /0,18 mm/ vastag legyen! Ezt pontosan es egyenletesen vagd le ugy, hogy a toll szarnyai merolegesen alljanak ra! Egy hosszu olloval vagd le a csevenek oldalra kiallo reszeit mindket oldalon! Ezutan lehetove valik, hogy kiegyenesitsuk. Most vagd durvan formara a tollat, 5 huvelyk hosszura, 1/2 huvelyk magasra az elejen es egy huvelyk magasra a vegen! Ugy elol, mint hatul hagyj egy-egy huvelyknyit a csevebol! Erre a munkara kesedet nagyon elesen kell tartanod, ha jol benne vagy a gyakorlatban, 2-3 perc alatt keszre vagod a tollat. Donnan Smith, aki kituno ijasz es vesszokeszito, tervezett egy rugos csipeszt, ami a tollat fogja a munka alatt. Ez egy eros iratfogo, amire alul es felul egy-egy vekony acellemez van raforrasztva. A lemezeknek pontosan olyan alakjuk van amilyenre a tollat akarjuk vagni. Mikor hosszaban kette hasitotta a tollcsevet, a tollat teljesen es szorosan befogja fel csevevel felfele. Vagy egy eles kessel, vagy egy gyorsan forgo csiszolokovel vagy uvegpapirral levekonyitja a csevet a kivant mertekben. Azutan megforditja es ugyancsak a cseveig befogva ujra a csipeszbe teszi a tollat es az elobb emlitett femlemez mellett pontos alakra vagja. Csodalatos modszer. Nehany ijasz deszkan vagja a tollat, csak ugy kessel szemmertek szerint. James Duff a jol ismert amerikai ijaszfelszereles keszito, Peter Muirnal a hires skot ijaszfelszereles keszitonel tanulta. Ha be akarod festeni a tollat, gyapju festeshez valo festeket hasznalj! Kb. 10% ecetet adj a vizes oldathoz es hevitsd fel olyan melegre, hogy ujjad eppen kibirja! Aztasd meg a tollakat ebben a meleg vizben, keverd nehany percig, azutan rakd ki a napra vagy egy darab papirra szaradni! Voros, narancs es sarga a hasznalatos szin, mert segitenek megtalalni az elveszett vesszoket, de minden festett szin hajlamos ra, hogy nedvesseg eseten megfogja a ruhat. Ha a megfelelo mennyisegu tollat elokeszitetted, akkor elkezdheted a vesszok feltollazasat! Valassz ki 3 hasonlo szinu es erossegu tollat a madarnak ugyanabbol a szarnyabol! Egy kis palcaval futtass le mindegyiknek a csevejen egy kis folyekony enyvet, es tedd felre! A vesszo tengelyevel parhuzamosan huzz harom parhuzamos vonalat ugyancsak enyvvel! Ezekbol az, amelyik a vezertollnak a helye lesz merolegesen alljon a rovatkanak a kozepere! A masik ketto egyenlo tavolsagra legyen ettol! A kezdo jol teszi, ha ezeket a vonalakat bekarcolja kessel! Most jon a nehez feladatok egyike: felrakni a tollakat. Sok modot es eszkozt kitalaltak mar es a cellovovesszoknel nincs jobb, mint egyszeruen kezzel felragasztani oket. Nehanyan csiptetoket hasznalnak, masok tuket, ismet masok fonallal megkotik a tollak veget, azutan alajuk enyveznek. Mi a legregebbi modszert hasznaljuk, amit az oreg szasz nyilvesszokon lattunk, amiket Hollandiaban a Nylander hajoval mentettek meg es sok angol kepen is le lett festve. Ez az, hogy a tollakat egy darab fonallal korulkotjuk, ami spiralisan vegig kanyarog a toll csevei kozott. A rovatkatol 6 huvelykkel feljebb helyezd el a tollak cseveinek vastagabbik veget az enyves vonalon! Fogd a vesszot a bal honod ala, mig a bal huvelyk es mutato ujjad, valamint a kozepso ujj biztositja a tollakat amint azok a helyukon vannak! Fogj egy orso fonalat a jobb kezedbe, a fonal veget pedig a fogad koze es kezd el lekotozni a tollak cseveit a vesszore! Amint a csavarulatokkal haladsz, ha kell igazitsd a tollakat! A toll zaszloi kozott kb. 1/2 huvelyknyire legyenek a csavarulatok. Erre a celra a fercelo cerna a legjobb. Mikor elerkeztel a fenekhez, illetve a rovatkas vegehez, csavard korul nehanyszor a tollat a fonallal es erositsd meg egy fel hurokkal! Vigyazz, hogy a tollak egyenesen es parhuzamosan alljanak a helyukon! Egy dolog felol legy biztos: es pedig arrol, hogy tollaid kisse a konkav oldal fele fussanak taguloan es alulrol nezve teljesen eszrevehetoen szukuljenek a rovatkas vege fele! Ez biztositja a jo kormanyzokepesseget. Tedd felre es hagyd szaradni! Mikor mind megszaradt, vedd le a fonalat es vagd le a kiallo cseveket ugy, hogy 3/4 huvelyknyi darabok maradjanak, es hogy keskenyedjenek, lejtosodjenek a veguk fele! A kovetkezo lepes a tollak megkotese a helyukon. Erre olyan keskeny selyemszalagokat szoktunk hasznalni, amivel a cukros dobozokat szoktak atkotni. Ha ez nem volna, akkor gepselyemmel tennenk ugyanezt. Vagd el kb. 1 lab hosszura, tegy egy keves enyvet arra a helyre, ahol kotozni akarsz es a honod alatt forgatva a vesszot tekerd fel ra a kotozoanyagot a kiallo csevekre! A kotozoanyag legyen jol elsimitva es megenyvezve! A rovatkaig terjedo kotes vedi a fat a repedestol. Mikor megszaradt, kessel es uvegpapirral simitsd le teljesen es fejezd be ugy, hogy egy csepp higitott enyvet ecsettel vegigfuttatsz a toll toven, hogy ezaltal ketszeresen biztossa tegyuk! Most kovetkezik a nyilvesszok festese. Ne annyira a vidam szinek miatt fessunk, mint inkabb azert, hogy a vesszoket tartosabba tegyuk, konnyebb legyen megtalalni oket es meg tudjuk kulonboztetni, hogy melyik kie! Kinai fermillion es fenyes narancs azok a szinek, melyek legjobban feltunnek a fu es az aljnovenyzet kozott. A tollak kozott keskeny ecsettel fessel! Ha selyemszalagot hasznalsz, aminek elenk szine van, - az enyime zold - akkor a tekerest nem kell befesteni. Gyakran befestjuk a rovatkas veget is kulonbozo szinekkel, hogy mikor a vesszot elovesszuk a tegezbol, errol megtudhassuk, hogy milyen hegye van. A nyilvesszo dresszet kulonbozo szinu festett karikakkal adjuk meg. Az en altalam hasznalt szinek, a voros, a zold es a feher. Ketharom reteget tehetunk fel es tobbfele szinu gyuruket, amik koze fekete elvalaszto gyuruket festhetunk. A festest, ha csak nincs esztergapadunk ugy konnyu

 
ROOT
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Az idő pereg
 
Látogatóim
Indulás: 2008-05-27
 
Zene
 
Barátaim
 
------->
 

 

PAYPAL

Hírek,információk,érdekességek a Super Mario világából.Ismertetõk,leírások,játéktesztek. Folyamatosan megújuló tartalom.    *****    STAR STABLE ONLINE BLOG - Kattints ha te is játszol a játékkal, vagy csak érdekel :) Puszi Daisy    *****    ANEZKABLOG megnyitotta kapuit, ahol a valódi, õszinte életét, véleményét olvashatjátok el!    *****    Duguláselhárítás Debrecen    *****    Visszaszámlálás indul! A popzene 2018-as évét foglaljuk össze. Dalok, albumok, videoklipek.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Daisy Doveer - STAR STABLE ONLINE    *****    Aranysárkányok korának 617-edik esztendejében...    *****    If this is the end in fire we should burn together    *****    Keresett karakterek // Szerepjáték // Csatlakozz // Varázslat és Sárkányvér // Aneliath    *****    snowflakes in the wrong place    *****    ♛ ANELIATH ☉ varázslat és sárkányvér    *****    every monster was a (wo)man first    *****    Fedett lovardák,kör karámok, angol lovas bokszok, gép-takarmány tárolók gyártás,szerelését, építését vállaljuk!    *****    Meditációk az okkult életrõl    *****    SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP.SZEREZZ ÖRÖMET SZERETTEIDNEK KARÁCSONYRA,EGY SZEMÉLYISÉG ÉS SORS ANALÍZISSEL!VÁRLAK    *****    MINDIG SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP. Szerezz örömet SZERETTEIDNEK Karácsonyra egy tartalmas elemzéssel!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Tegyél egy próbát, én segítek az értelmezésben. Várlak!    *****    Rendelj szeretteidnek, asztrológiai elemzéseket, a 20-25 oldalas születési horoszkóp elõrejelzéssel,nagyon szép ajándék!    *****    Hamarosan, karácsony:rendelj, születési, elõrejelzési, párkapcsolati, fogamzási,hold horoszkópot, biotérképet ajándékba!    *****    szekelyhirdeto